پروپوزال آماده:
پروپوزال بررسی میزان مصرف غلات سبوس دار در بیماران دیابتی
این پروپوزال به صورت کامل و دارای بخش های زیر می باشد:
- بیان مساله
- بررسی متون
- اهداف و فرضیات
- سوالات
- جدول متغییر ها
- نوع مطالعه و ابزار
- مداخلات اخلاقی
- محدودیت های اجرایی
- جدول گانت یا زمان بندی
- رفرنس ها
بخشی از بیان مسئله و بررسی متون پروپوزال بررسی میزان مصرف غلات سبوس دار در بیماران دیابتی
بیان مساله:
دیابـت یکـی از شـایعتـرین بیمـاريهـاي ناشـی از اخـتلالات متـابولیکی اسـت(3-1) کـه در صـورت عـدم کنترل قند خون، پیامـدهاي خطرنـاکی از جملـه بیمـاري هاي قلبی – عروقی، اخـتلالات لیپیـدي، کـاهش بینـایی، نفروپاتی و نوروپاتی محیطی و نارسایی کلیوي را به همراه دارد(4-3)
در سال 1995 حدود 135 میلیون نفر به آن مبتلا بوده و انتظار می رود تا سال 2025 تعداد مبتلایان به 300 میلیون نفر افزایش یابد(5)
تذکری و همکاران مطالعه ای با عنوان بررسی تأثیر مصرف سبوس برنج بر روی سطح گلوکز و فراسنجهای لیپیدی افراد مبتلا به دیابت نوع دو در سال 85 انجام دادند. مطالعه آنها کارآزمایی بالینی دوسوکور بود که بر روی 60 بیمار دیابتی، غیر سیگاری 65-30 ساله که فاقد بیماری قلبی، کبدی و کلیوی بودند و فشار خون بالا نداشتند، انجام شد. بیماران به طور تصادفی در 2 گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند که گروه مداخله 10 گرم سبوس برنج در 2 وعده (صبح و قبل از خواب) و گروه کنترل به همان ترتیب دارونما دریافت کردند. به بیماران توصیه شد در مدت مطالعه فعالیت و رژیم غذایی خود را تغییر ندهند و یادآمد غذایی قبل، حین و بعد مداخلهی آنها کنترل شد. قند خون و لیپیدهای پلاسمای بیماران قبل و بعد مطالعه با آزمون تی و با استفاده از نرمافزار SPSS و Food processor تجزیه و تحلیل شد. بر اساس قند خون ناشتای بیماران گروه مداخله از 69±177 به 45±6/142 میلیگرم در دسیلیتر رسید که کاهش آماری معنیداری را نشان داد (001/0 p<). میزان تری گلیسرید کاهش و سطح HDL افزایش آماری معنیداری را نشان دادند (001/0 p<) و (01/0 p<) سطح LDL و کلسترول هم کاهش داشت ولی از نظر آماری معنیدار نبود. آنها نتیجه گرفتند سبوس برنج کاهش معنیداری در قند خون و تریگلیسرید و افزایش معنیداری در HDL ایجاد میکند(21)